10 December 2012

RAHSIA YANG JARANG DI AMBIL TAHU

ASSALAMUALAIKUM  W.B.T

siapa yang tak pernah makan satay kat sini?? mesti pelik bunyi nyer kan? x per....masih ada peluang untuk mencuba...Warga MIRI ( permyjaya ) , apa lagi...meh la cuba.....  SATAY HR..selera dan citarasa anak perantau ...kalau yang dah cuba apa komen anda??
ermm...masa ader lagi 1 jam....apakata kita berkongsi sedikit ilmu....tu pun atas bantuan en.google....

RAHSIA BAHAN-BAHAN YANG  BIASA TERKANDUNG DALAM REMPAH SATAY.....

contoh:-

1 ekor ayam 2kg (dipotong 12 ketul)
5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus)
200 gram halia
(diblendkan hingga halus)
300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)
50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)
30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)
50 gram kunyit (diblendkan hingga halus)
1 cawan gula pasir
5 camca teh garam

Untuk kuah
½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 stgh inci halia
5 tangkai cili kering
2 papan gula melaka
2 sudu asam jawa, diambil airnya.
Gula dan garam secukup rasa

                                                                                  sumber :-http://www.iresepi.net/2011/03/resepi-satay-ayam


SERAI

Serai termasuk dalam golongan tumbuhan rempah di kalangan masyarakat Melayu, kerana ia digunakan secara meluas dalam masakan. Serai mudah ditanam dan tumbuh berumpun. Bahagian yang digunakan adalah bahagian pangkalnya. Baunya yang harum menyebabkan sesuatu masakan itu terasa lebih sedap. Dalam masyarakat Melayu, serai juga mempunyai fungsi dalam amalan perubatan tradisional.
Kelebihan Serai

          1. Sesak Nafas

          2. Memutihkan Gigi

          3. Melegakan Pening dan Lesu                                         
 Sumber : wanitasihat.com


JINTAN MANIS

Jintan manis mempunyai kesihatan yang banyak memberi manfaat kepada sebatian minyak penting seperti anethole + limonene + aldehid anisic + pinena + myrcene + fenchone + chavicol dan cineole. Prinsip2 ini sangat aktif dalam herba JINTAN MANIS yang diketahui mempunyai ANTIOKSIDA + SISTEM PENCERNAAN + dapat mengeluarkan udara + ANTI GAS dlm PERUT.

JINTAN PUTIH

Jintan putih memiliki sifat antibakteri, antioksidan, dan antikarsinogen. Pada biji jintan putih terdapat senyawa berkhasiat yang dapat digunakan sebagai senyawa antikanser. Jintan putih juga dapat digunakan sebagai ubat untuk sakit jantung, haid tidak lancar, dan susah tidur.



HALIA

Halia mengandungi banyak atsiri, damar, mineral sineol, fellandren, kamfer, borneol, zingiberin, zingiberol, gigerol (misalnya di bahagian bahagian merah), zingeron, lipidas, asam aminos, niacin, vitamin A, B1, C dan protein. Minyak halia berwarna kuning dan kental. Minyak ini kebanyakannya mengandungi terpen, fellandren dan dextrokamfen.

1. Membuang Angin
2. Menghilangkan bengkak dan luka kecil
3. Membantu penghadaman








No comments:

Post a Comment